Egyéb

A citerával ismerkedhettek Mikófalván

Fontosnak tartják a népzene megőrzését Mikófalván is.

Bemutató foglalkozással indult el a citeratanfolyam Mikófalván. Az első közös, kedvcsináló zenélésen vendég volt egy nemrég indult egri csoport és Kovács Imre hangszerkészítő is. A citerákat készítő szakember elmondta, egyre több helyen népszerű a citerazene, és a művészeti iskolák közül is többen felveszik kínálatukba a komolyzene mellett a népzenét. Az országban néhány helyen, például zeneművészeti középiskolákban is lehetőség van citerát tanulni.

Gyerekek is voltak az első órán Fotó: Kovácsné Barna Henrietta

Az első mikófalvi zenélésre tizenhárman mentek el, többüknek volt már saját hangszere, de a Mikófalvi Hagyományőrző Népi Együttes is biztosított eszközöket azoknak, akik még nem rendelkeztek vele. A jelentkezők nem csak helyből, hanem Balatonból és Szilvásváradról is érkeztek.

A szakkörhöz egyébként még ezután is lehet csatlakozni, főleg gyerekeket várnak, az ő csoportjukban több hely van, mint a felnőtteknél. A foglalkozásokat egyébként csütörtökönként tartják, délután öttől a gyerekek, egy órával később pedig a felnőttek ismerkedhetnek a népi hangszerrel.

Leave a Reply